Groepsreis Sardinië

Programma

1ste dag: Brussel – Olbia – Alghero

Samenkomst op de luchthaven van Zaventem. De groep dienst minstens 2 uur voor vertrek aanwezig te zijn aan de incheckbalie. Vluchten SN 3107 vertrek vanuit Brussel om 14u35 met aankomst in Olbia om 16u40.  Je Nederlandstalige reisleider en chauffeur verwelkomen je bij de aankomst. Rit naar Alghero. Intrek in het hotel, avondmaal en overnachting.  

2de dag: Alghero

Na het versterkt ontbijt met de bus naar de haven van Alghero voor de boottocht naar de grotten van Neptunus. Tussen de kliffen met uitzicht op de zee op het noordwestelijke puntje van Sardinië openen zich kamers die door de natuur zijn ‘geborduurd’, met stalactieten en stalagmieten en een ondergronds meer. Het is een van de wonderen van de noordwestelijke kust en alleen door het te bezoeken, zult u uw ogen kunnen geloven terwijl u getuige bent van het bestaan van een plaats van zo’n schoonheid en charme. De grotten van Neptunus behoren tot de grootste zeeholtes in Italië, een van de meest fascinerende natuurlijke juwelen in de Middellandse Zee. Hun vorming dateert van ongeveer twee miljoen jaar geleden. Bij terugkeer van de grotten vrije tijd in Alghero. Middagmaal in een restaurant in Alghero. Avondmaal in het hotel en overnachting.  

3de dag: Alghero – Bonorva – Sant’Andrea Priu – Rebeccu – Alghero

Na het versterkt ontbijt rijden jullie naar Bonorva. Eerste stop Nuraghe Santu Antine, één van de belangrijkste getuigenissen die de Nuraghische beschaving ons heeft nagelaten, bevindt zich in Logudoro, in het noordwestelijke deel van Sardinië. “Voor grootsheid van grootte, harmonie, complexiteit (…) vormt het een van de duidelijkste voorbeelden van megalithische architectuur in de Middellandse Zee”. U zult de charme van de Nuraghische beschaving ontdekken in een van de best bewaarde complexen op het eiland, een architectonisch juweel in een prachtige natuurlijke omgeving. Tweede stop Necropoli di sant’Andrea Priu, een uitgestrekt en spectaculair archeologisch begrafenisgebied, waar drie graven die in de rots zijn uitgehouwen, opvallen door hun grootte en staat van instandhouding. Met 18 kamers is een van zijn hypogeische graven een van de grootste in de Middellandse Zee. De pre-nuragische necropolis van Sant’Andrea Priu staat op een vlakte op minder dan tien kilometer van Bonorva en 500 meter van de landelijke kerk van Santa Lucia. U zult gefascineerd zijn door de architectuur en symboliek van een prehistorisch grafcomplex, een van de belangrijkste in de Middellandse Zee, dat later een van de eerste Christelijke kerken werd. Derde stop Rebeccu, fascinerende spookstad, theater van historische gebeurtenissen en legendes, naast een kerk en een heilige bron, je vindt ze in het hart van Logudoro, in het noordwesten van Sardinië. Het staat op een rotsachtige bergkam van de Meilogu, domineert de vlakte van Santa Lucia, zes kilometer van Bonorva, geïsoleerd en alleen bevolkt door de legendes die het beroemd hebben gemaakt. Rebeccu is een middeleeuws dorp met een prestigieus verleden, nu bijna onbewoond, Het is een duik in de Sardijnse Middeleeuwen, in de stilte van een spookstad, met een legendarisch en dramatisch verleden, op een steenworp afstand van prehistorische en historische getuigenissen. Middagmaal in een restaurant in Rebeccu. Alvorens terug te keren naar het hotel,  maar eest een tussenstop in Ploaghe om de beroemdste en spectaculairste middeleeuwse kerk Santissima Trinità di Saccargia te bewonderen. De trotse majesteit en het betoverende tweekleurige uiterlijk van de beroemdste Romaans-Pisaanse kerk op Sardinië, gehuld in een aura van legende, zullen in uw geheugen gegrift blijven. Rit naar Alghero voor het avondmaal en de overnachting.  

4de dag: Alghero – Stintino – Alghero

Versterkt ontbijt. Degenen die willen genieten van een dagje strand in het hotel zijn vrij om dat te doen. Maar het zou zonde zijn om het eiland Asinara niet te gaan verkennen. Voor degenen die voor het asinara-avontuur kiezen, zullen vroeg moeten opstaan. Met de bus bereikt u de haven van Stintino, waar u na 1 uur aan boord van een boot het eiland Asinara zult bereiken. Ongerepte plaatsen, geïsoleerde landschappen, zeldzame planten- en diersoorten, historische gebeurtenissen sui generis, de waterscheiding tussen de open zee en de gelijknamige golf, is een wereld op zich, ontdekt zijn. Ronde heuvels bedekt met mediterraan groen, karakteristieke fauna zoals de witte ezel, duizend tinten zee en een zeebodem vol leven. De natuurlijke rijkdommen van Asinara, verspreid over 50 vierkante kilometer zijn een nationaal park (1997) en een beschermd zeegebied (2002). Eenmaal op het eiland geland, begint het avontuur aan boord van een jeep (mits betaling supplement). Lunchpakket. Met de boot terug naar Stintino.  Rit naar Alghero voor het avondmaal en de overnachting.

5de dag: Alghero – Bosa – S’Archittu – Oristano

Na het versterkt ontbijt checkt u uit en met uw bagage geladen in de bus gaat u verder naar het Oristano-gebied. Eerste stop Bosa , een kleurrijk visserstadje gelegen aan de monding van de rivier Tirso. Hier kunnen jullie gezellig door de straten slenteren en genieten van de sfeer. Vanop de brug heb je een mooi uitzicht over de statige huizen langs de rivier. Jullie een bezoek brengen aan het kasteel Malaspina dat boven de stad uittorent. Alleen al voor het uitzicht over Bosa is de klim naar het kasteel de inspanning waard. Bijzonder aan dit kasteel is het kerkje, Nostra Signora de Sos Regnos Altos, dat midden tussen de kasteelmuren gebouwd is. Hier zijn nog middeleeuwse fresco’s te bekijken, die slechts een aantal decennia geleden werden ontdekt tijdens restauratiewerken. ** Vanuit het centrum van Bosa vertrekt een treintje op wielen dat u naar de voet van het kasteel Malaspina brengt. Vanaf daar zijn er 109 treden bergop, Heel kleine treden (niet hoog) en gemakkelijk voor iedereen. Middagmaal in een restaurant in Bosa. Tweede stop in S’Archiuttu dat bekend staat om een boogvormige rots, gevormd door de zee en de wind, die een klein strand verfraait. Een magische plek om minstens één keer in je leven te bezoeken, een symbool van de artistieke ‘ader’ van de natuur, die regisseurs en schrijvers heeft geïnspireerd, en ook jou zal inspireren. Als u op zoek gaat naar natuurlijke wonderen, zult u onder de indruk zijn van s’Archittu, een betoverende schoonheid van de westkust, waar zonsondergangen filmsets zijn. Eindstation vandaag: Oristano. De stad speelde een leidende rol in de Middeleeuwen: vanaf de 11e eeuw werd ze verrijkt met christelijke paleizen, vestingwerken en tempels. De majestueuze toren van Mariano (of van San Cristoforo) – samen met sa Portixedda – is de belangrijkste erfenis van de muren die rond de toenmalige Aristanis liepen, de hoofdstad van de Giudicato van Arborea. Op Piazza Eleonora staat het monument gewijd aan de rechter die de Carta de Logu promootte, een van de eerste geschreven wetboeken in Europa. Intrek in het hotel, avondmaal en overnachting.  

6de dag: Oristano – Tharros – Mont’è Prama – Fordongianus – Oristano

Na het versterkt ontbijt rijden jullie naar de oude punische stad Tharros. Nuraghische nederzetting, Fenicisch imperium, Carthaags fort, Romeinse urbs, Byzantijnse hoofdstad en Arborean hoofdstad: in Tharros ontdekt u meer dan twee millennia geschiedenis. De ruïnes van de oude stad, gesticht in de achtste eeuw voor Christus en verlaten in de 11e eeuw na Christus, ontstaan ze in de zuidelijke uitloper van het Sinis-schiereiland, op het grondgebied van Cabras. Tweede stop: Museum van de Gigante van Mont’é Prama. De mythe wordt werkelijkheid en neemt een menselijke vorm aan in enorme stenen beelden van drieduizend jaar geleden, gevonden op een heuvel op het betoverende Sinis-schiereiland. Mont’e Prama is de belangrijkste nuraghische necropolis, een graf van helden. De beelden stellen bekwame en moedige jonge mannen voor: sommigen pronken met hun fijn bewerkte wapenrusting, schild en zwaard, of boog en pijlkoker met pijlen. Mysterieuze oorsprong van een trotse krijgersaristocratie, een uniek geval op Sardinië en in de wereld, mythe van verre voorouders en oude helden. Middagmaal in een restaurant in Oristano. Derde stop: De romeinse bronnen in Fordongianus. Het was ooit Forum Traiani, de belangrijkste Romeinse stad van het achterland van het eiland, gesticht in de late Republiek. Tegenwoordig is Fordongianus een dorp met minder dan duizend inwoners in de Barigadu, een gerenommeerd wellnesscentrum dankzij een spa die gebruik maakt van bronnen van zoute en thermoactieve wateren, die het hele jaar door op 56 graden stromen en voordelen voor het lichaam opleveren. Een bijzonderheid die de Romeinen al kenden: de stad ligt op de linkeroever van de vruchtbare en weelderige Tirso-vallei, waar de warme en helende Aquae Ypsitanae oprijzen, Romeinse baden uit de 1e eeuw na Christus, vandaag een archeologische attractie.  Rit naar Oristano voor het avondmaal en de overnachting.  

7de dag: Oristano – San Gavino Monreale – Porto Flavia – temple Antas – Oristano

Na het versterkt ontbijt rijden jullie naar de Watermolen in Licheri. Het is bijna eigentijds met het dorp Iglesiente waarin het staat, maar het is nog steeds functioneel en vertelt over het leven en de activiteiten van de agro-pastorale wereld in het zuidwesten van Sardinië. De Watermolen werd de zetel van het etnografisch museum opgericht door de gemeente Flumini, met de medewerking van de bevolking. De molenstenen zijn nog steeds volledig functioneel, ondanks dat er bijna drie eeuwen zijn verstreken sinds hun bouw, 270 jaar zoals verteld door de tentoonstelling die binnen is opgezet, waar je in contact komt met oude ambachten en gebruiken die verband houden met de agro-pastorale levenscyclus. Tweede stop: Tempio di Antas. Een fundamenteel monument uit de Romeinse tijd op het eiland, vroeger een nuraghisch heiligdom en ook in zwang in het Punische tijdperk. Middagmaal in een restaurant in Iglesias. Derde stop: Porto Flavia in Masua. je neemt een duik in de prachtige zee van Iglesiente en een in het verleden, nog steeds bewonderenswaardig vandaag, een wereld waar het onvermoeibare werk van de mens is ingesloten in een naturalistische parel. Je ziet het halverwege opduiken, op magische wijze in de lucht hangend om een avonturenroman te herinneren. Het is Porto Flavia halverwege tussen een commerciële haven en een futuristisch architectonisch werk dat een revolutie teweegbracht in de engineering van het begin van de twintigste eeuw. Het staat in het gehucht Masua, op het grondgebied van Iglesias, en is het meest zichtbare einde van een complex van ondergrondse tunnels die eindigen in een constructie die in de rotswand is uitgehouwen. Vierde en laatste stop voor vandaag: San Gavino Monreale & Murales. Van middeleeuwse oorsprong, beroemd om de productie van ‘rood goud’, saffraan, het centrum werd geboren aan de voet van een kasteel in het centraal-zuidelijke deel van Sardinië, gekenmerkt door Campidanese huizen en diepgewortelde tradities, waaronder het carnaval. Je zult de typische Campidanese architectuur tussen groene gebieden observeren. Sinds enige tijd springt dit dorp echter naar de krantenkoppen vanwege zijn kunst. Streetart, om precies te zijn. In amper drie jaar tijd heeft een artistieke beweging, ook bestaande uit internationale persoonlijkheden, de muren nieuw leven ingeblazen. Hij vulde ze met ontwerpen en kleuren, waardoor San Gavino Monreale een bestemming werd voor gepassioneerd toerisme Rit naar Oristano voor het avondmaal en de overnachting.  

8ste dag: Oristano – Olbia

Na het versterkt ontbijt uitchecken en vertrekken jullie op verkenning van de Santuario di Santa Cristina, de meest representatieve, best bewaarde, suggestieve en mysterieuze nuraghe tempel op Sardinië. “Het vertegenwoordigt het hoogtepunt van de architectuur van de tempels van de wateren. Het is zo evenwichtig in zijn proporties (…), bestudeerd in zijn geometrische compositie (…), zo rationeel (…), dat men niet kan begrijpen (…) dat het een werk dicht bij het jaar is 1000 voor Christus”. U zult gefascineerd zijn door een uniek nuraghisch heiligdom op Sardinië, een architectonisch juweel in termen van grootte en verhoudingen, dat heiligheid en mysterieuze culten oproept. Afscheidslunch in Tenute Olbios ! Tenute Ólbios ligt in Olbia, in de subregio Gallura, een gebied dat bijzonder geschikt is voor de productie van Vermentino, die in dit land zijn unieke kenmerken het best tot uiting brengt. Het is hier dat ’s werelds enige Vermentino met een Denominazione di Origine Controllata e Garantita wordt geproduceerd. Als laatste light lunch van deze week op Sardinië, dachten we u te verwennen in een werkelijk betoverende liocatie “Tenute Olbios”. Degustatie van drie wijnen; Proeverijen van warme bereidingen uit onze keuken; Samenstelling van geselecteerde kazen en vleeswaren; gedroogd en vers seizoensfruit; Typisch brood en Vermentino geleé. Afhankelijk van het tijdstip van de vlucht, maken we een korte wandeling door het historische centrum van Olbia en een bezoek aan San Simplicio. De indrukwekkende Basiliek van St. Simplicio werd aan het eind van de 11e en het begin van de 12e eeuw gebouwd en is het belangrijkste kerkgebouw in het noordoosten en tevens het oudste christelijke getuigenis op het eiland. Vertrek vanuit Olbia airport, waar jullie minstens 2 uur voor vertrek dienen aanwezig te zijn aan de incheckbalie. Vlucht SN 3108 vertrek vanuit Olbia  om 17u30 met aankomst in Brussel om 19u35.

 

Deze reis aanvragen

Reisgezelschap

Wanneer

Eventueel extra informatie

Contactgegevens