ONTDEK ONZE

Masseria Antonio Augusto

Masseria Antonio Augusto is ons privéresort met
negen kamers in Salento, Zuid-Italië. Waar Limburgs
design en authentiek Puglia samensmelten. Kom tot rust in het klein paradijs van onze stichter Antonio Vetrugno.

Ooit terug naar Italië

Augustus 1955. De 9-jarige Antonio verlaat Italië en volgt zijn ouders naar Limburg, waar zijn vader een job had aangenomen als mijnwerker. Het is ruim 60 jaar geleden, maar Antonio (nu 72) herinnert het zich alsof het gisteren was.

“Ik stapte met lege handen op de trein in Lecce, en kwam met blote voeten aan in het station van Luik. We kregen te maken met racisme, want als Italianen moesten we extra hard ons best doen. Ik leerde hard werken en beloofde mijn vader ooit naar Italië terug te keren. Als succesvolle zakenman, om er iets neer te zetten voor de regio van mijn roots.”

Al op jonge leeftijd begon hij vakanties te organiseren, onder andere voor Italiaanse en Turkse mijnwerkers naar hun vaderland. Solmar was geboren. In 1998 kocht hij een vakantiehuisje in zijn geboortestreek.

Gebouw met een ziel

Het gebouw, een oude bloemenmarkt, betoverde hen onmiddellijk. Zijn droom, hier een masseria uitbaten, kon hij drie jaar geleden eindelijk waarmaken. “Grondige renovaties waren broodnodig, maar ik wilde hier koste wat kost iets moois van maken. Oude gebouwen met een ziel, ik heb er een zwak voor.”

Een ziel heeft dit gebouw zeker en vast. Masseria’s bepalen zelfs het landschap van het platteland in Puglia. Grootgrondbezitters uit de 16e tot 18e eeuw gebruikten de versterkte boerderijhuizen om er hun Masseria Antonio Augusto verenigt het beste van Italië met België. In hartje Puglia, tussen de wijngaarden van Salento en barokke kunststad Lecce.

Dit luxueus toevluchtsoord in de hak van Italië is de jeugddroom van Antonio ‘Tony’ Vetrugno, die na 60 jaar terugkeerde naar vaderland en moedertaal. goederen op te slaan. Of om er hun zomermaanden door te brengen.

“Oude gebouwen met een ziel, ik heb er een zwak voor.”

Antonio Vetrugno

Antonio Vetrugo

Limburg in Italië

Vandaag is de splinternieuwe Masseria Antonio Augusto een exclusief designhotel met negen kamers. Een kleine oase, afgesloten van de buitenwereld. Het minimalistisch design heeft een internationale uitstraling die doet denken aan topresorts in Ibiza en Marrakech. Kom tot rust aan het zwembad, in de spa met sauna en Turks stoombad of op de massagetafel.

Naast Italiaans vind je hier ook Belgisch design. “We willen een ambassadeur zijn van Limburg in Zuid-Italië. Al is het een beetje eigenzinnig om Limburgs design naar chauvinistisch Italië te brengen. Maar voor ons is de cirkel rond zo.”

Reisaanvraag